Keretünk legfiatalabbja

Bódis István Norbert (1997.01.19.) a jövő, de már egyre jobban a jelen embere is. Középpályásunkról kezdésnek álljon itt Feczkó Tamás véleménye: „Nagyon szorgalmas, alázatos labdarúgó. Fiatal kora ellenére higgadt, felkészült. Az elmúlt hónapokban is sokat fejlődött. Nem véletlen hívták meg korábban a román, majd a magyar utánpótlás válogatottakba is, s az sem, hogy hároméves szerződést írtunk vele alá.

Norbit először csütörtök délután kerestem, ám sikertelenül. Később visszahívott, hogy estig órái vannak. Másnap aztán azzal kezdtük a beszélgetésünket, hogy hova is jár most iskolába.

bodis_norbert– A Debreceni Egyetem programtervező- informatikus hallgatója vagyok.

A folytatásban térjünk vissza a kezdetekig. Hol születtél? Hol kezdtél el futballozni?

– A romániai Zilahon (G.S. – ez egy ötvenezres város) születtem, ami Balmazújvárostól mintegy 180 km-re fekszik. Hét évesen kezdtem el a focit, s nyolc évig a helyi klub játékosa voltam. Itt Daniel Sabau volt a nevelőedzőm. Innen kaptam meghívást is a román U16-os válogatottba.

Hogyan került szóba, hogy Magyarországra gyere?

– Az edzőm jelezte, hogy lenne egy ilyen lehetőség, és javasolta, hogy próbáljam meg.

Miért éppen Nyíregyházára kerültél?

– A Nyírsulinál edzősködő Nagy Sándor (G.S. – ő is Romániában született, nálunk az NB I-ben az MTK-nál, Diósgyőrben és Nyíregyházán is játszott) Daniel Sabau barátja volt, s ez is szerepet játszott ebben. 2012 szeptemberétől a Nyíregyházi Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskolába jártam, ahol az idén érettségizem. Az első félévben, míg be nem töltöttem a 16. életévemet, csak edzhettem a Nyírsulinál, még nem igazolhattam át Magyarországra. 2013 tavaszától aztán már hivatalos meccseken is pályára léphettem.

Kik voltak itt az edzőid a Nyírsulinál?

– Az első év után a Nyírsuliból Bozsik József Labdarúgó Akadémia lett. Nyíregyházán edzőim voltak – akiknek nagyon sokat köszönhetek- Szatke Zoltán, Révész Csaba, Balogh Zoltán és Nagy Sándor.

Mindig is középpályás voltál eddig?

– A kapus kivételével már majdnem minden poszton játszottam már. A saját korosztályomban védő, míg a nagyobbak között támadó és középpályás voltam leginkább.

A család?

– Ők Zilahon élnek továbbra is. Skype-on naponta beszélünk, haza átlagban havonta egyszer tudok menni. Amikor tehetik, szoktak jönni a hazai meccseimre.

Már hívtak a magyar utánpótlás válogatottba is. Melyik korosztályban?

– Invitáltak, s el is mentem a magyar és a román U-18-as válogatotthoz is. Még nem tudom biztosan, hogy melyiket fogom választani, de inkább hajlok arra, hogy a magyart.

Milyen különbségeket látsz a román és magyar utánpótlás-nevelés között?

– Magyarországon sok pénzt fektetnek ebbe, nagyon jó az infrastruktúra, és jól működő akadémiák vannak. Többek között ezért jöttem én is ide. Itt jobban, és jobb körülmények között foglalkoznak a fiatalokkal.

A fiatalok mentalitásában mi a fő differencia?

– A román játékosok agresszívabbak a mérkőzéseken és az edzéseken is.

Milyennek látod az újvárosi körülményeket?

– Balmazújváros egy kisváros, de itt minden feltétel biztosítva van ahhoz, hogy még jobb labdarúgókká váljunk. Kedvesek, barátságosak az itt lakók, nagyszerű pályák állnak rendelkezésre az edzésekhez. A szakmai stáb kiváló, nagyon jó edzéseink vannak. A csapattársak segítőkészek, s ezért a beilleszkedéssel sem volt problémám. Úgy érzem, hogy jó helyen vagyok, itt sokat fejlődhetek.

Hol laksz?

– Itt Balmazújvároson egy albérletben, közel a Sporttérhez.

Tíz év múlva – 28 évesen, talán egy játékos pályafutás csúcsán – milyen szinten szeretnéd űzni ezt a sportágat?

– Minden vágyam, hogy akkor már valamelyik nyugati topbajnokságban szerepelhessek. De tisztában vagyok azzal is, hogy addig még temérdek munka vár rám.

A világ legjobbjai közül melyik együttes, és mely labdarúgó játéka tetszik neked a legjobban?

– A Barcelona a kedvenc csapatom, és Xavi Hernández-re (ő most Katarban játszik) tekintek úgy, mint egyfajta példaképre. Ő egy nagyon intelligens labdarúgó, aki remekül lát pályán, nagyszerű labdákkal hozza helyzetbe a társait.

G.S.

Kategória: Nincs kategorizálva | A közvetlen link.

Vélemény, hozzászólás?