Klubtörténet

Városunkban az első futballklub 1912-ben alakult, Balmazújvárosi Sport Club néven. Az azóta eltelt időszakban egy időre TSZ SE-re, majd újra BSC-re változott az elnevezésünk, mely csapatunk szerepelt az NB II-ben is.

1996 után alakultunk Balmazújvárosi Football Club nevű egyesületté, amely a mai napig is működik, jelenleg az utánpótlás csapataink szerepelnek itt.

Vezetőségünk magasabb szintre akarta emelni a balmazújvárosi labdarúgást, ezért 2011-ben az anyagi problémákkal küzdő Bőcs Sport Kft. versenyzési jogát megvásárolta, így a 2011-2012. évi bajnoki évadot a Ness Hungary NB II – Keleti csoportjában kezdte el felnőtt együttesünk. A 100%-ig, a Balmazújvárosi Közös Önkormányzati Hivatal tulajdonában lévő klubunk a Balmazújváros Sport Kft. nevet öltötte magára.

A 2011/2012-s szezont pedig végül a 8. helyen zártuk az NB II keleti csoportjában. 12 győzelmünk 6 döntetlenünk, és 12 vereségünk volt ebben az évben. Urbin Péter 17 góljával volt nevezhető ekkor csapatunk motorjának. Talán többen is emlékeznek rá, hogy ebben a szezonban kétszer is sikerült 4-0-s győzelmet aratnunk, egyszer a Nyíregyháza Spartacus ellen, egyszer pedig az Újpest ellen. De a REAC elleni 5-2-s idegenbeli siker is ott lehet még sokak emlékezetében.

A 2012/2013-s bajnokságban már Balmaz Kamilla Gyógyfürdő néven szerepeltünk, ezzel is népszerűsítve az újonnan megépült Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdőnket.

A 2012/2013-s szezon már igazi csodaszámban ment, már ami a végeredményt illeti, hiszen az előkelő 4. helyen sikerült végeznünk az NB II-ben. Megelőztük a Nyíregyházát, az Újpestet, de a Fradit is. 14 győzelem, 8 döntetlen, és 8 vereség fémjelezte a szezonunkat. Ebben a szezonban kétszer is edzőt váltottunk: Arany Lászlót Pajkos János követte, majd őt pedig Híres Gábor. Legyőztük a Ferencvárost idegenben, 6 gólt rúgtunk a Ceglédnek, ebből a szezonból is maradtak tehát maradandó emlékek.

A 2013/2014-s szezon már csak azért is volt rendkívüli, hiszen megszüntették a másod osztályban a keleti, valamint a nyugati csoportot, összevonta az MLSZ az egészet, s lett egy 16 csapatos bajnokság. Ebben a szezonban a középmezőnyhöz tartoztunk leginkább, s végül a 8. helyen zártuk az idényt. Ebben az idényben is volt csere a vezetőedzői poszton, Híres Gábort ugyanis szezon közben Pajkos János váltotta. Ez az év tényleg olyan felemás volt, voltunk fent, s voltunk lent. Voltak bravúr győzelmek, győzelmi sorozatok, ugyanakkor meglepő vereségek, s hosszú hullámvölgyek is. Legmeghatározóbb játékosunk még ekkor is Urbin Péter volt.

A 2014/2015-s szezon új névvel indult az NB II-ben, ugyanis Merkantil Bank Liga lett az elnevezése. Mi pedig új edzővel kezdtünk, Feczkó Tamással. Ez a szezon mondhatni, hogy faramucin sikerült, a végén a 13. helyen zártunk. Átalakuló csapat, kevesebb kiemelkedő egyéni teljesítmény, csapategység. Ezek jellemezték leginkább ezt az évet, valamint az összeszokás, és a csapatépítés. De például ebben az évadban is sikerült Cegléden 4 gólt rúgnunk.

Jött a 2015/2016-s szezon, amikor is összeérni látszott a csapat, s beérni látszott Feczkó mester munkája, hiszen ekkor már 5. lett az együttes. 15 győzelem 6 döntetlen, és 9 vereség volt a mérlegünk. Kovács Ádám, és Zsiga Ervin 7-7 góllal voltak a legeredményesebbek ebben a szezonban nálunk. Egyre inkább megvolt a stabil alapcsapat, amely mindig megbízhatóan játszott, s ehhez jöttek azok a cserék, akik további minőséget jelentettek a csapatnak.

A következő áttörés a 2016-2017. évi Merkantil Bank Liga NB II 2. helyének megszerzésével történt. Történelmi sikert arattunk, hiszen feljutottunk a Nemzeti Bajnokság I. osztályába, amelyre még soha nem volt példa a balmazújvárosi labdarúgásban.

A 2017-2018. évi OTP Bank Liga NB I-es szezonban újonc csapatként is egyértelmű célunk volt a bentmaradás. A csapat játékosállománya némi átalakuláson ment keresztül, amely mit sem látszott, ugyanis már az első fordulóban nagy meglepetésként érte a magyar futballtársadalmat, a Videoton otthonában elért döntetlenünk. A bajnokság további szakaszában voltak kisebb hullámvölgyek, de mindenki a szimpatikus, harcos és egységes csapatról beszélt, ha a Balmaz Kamilla Gyógyfürdő név felcsengett. A bajnokság mellett újabb szenzációt jelentett, hogy a Magyar Kupa elődöntőjéig meneteltünk, ahol a nagymúltú és mint végül kiderült, a 10. kupa győzelmét ünneplő Újpest FC ejtett ki minket. Annak ellenére, hogy a legkisebb költségvetéssel rendelkező klub voltunk az első osztályban, több csapatnak is fejtörést okozott a játékunk, de volt olyan együttes is, aki a három forduló alatt egyszersem talált ellenszert. A Diósgyőri VTK mindhárom alkalommal vereséget szenvedett, a végelszámolásnál azonban ez nem számított, így azonos pontszámmal, de mi estünk ki az NB I-ből.

A 2018-2019-es évet teljesen új csapattal kellett elkezdenünk. Játékosaink több, mint 70 %-a más, magasabb osztályban levő csapathoz igazolt, így új keretet kellett kialakítani. Horváth Ferenc és stábja jól kezdte meg a munkát, az évet a formálódó együttessel, de egy jobb lehetőség miatt a szakmai stáb 9 forduló után elköszönt a középmezőnyben vitézkedő gárdától. Bekő Balázs következett vezetőedzői poszton, aki a téli szünetig dirigálta a csapatot, mely akkorra a kiesőzónába sodródott. Tavaszra  következett is egy újbóli edzőváltás, s Toni Goleméknek nem is lehetett vérmesebb álmuk a csapattal, mint bennmaradni az NB II-ben. Ha nehezen is, de sikerült elérni ezt a célt, s a még éppen bennmaradást jelentő 17. helyen zárni a szezont.

A 2019-2020-as bajnoki év a balmazújvárosi felnőtt labdarúgás ideiglenes végét jelentette. De kezdjük az elején! Az előző évad végén bár bennmaradt a csapat, a további működés mégis veszélybe került, hiszen a várostól kapott támogatás jelentősen lecsökkent és amelett, hogy nagyobb támogatók sem jöttek, a központi pénzeket is lecsökkentették. Júniusban aztán jött a remény (új befektető), amely végül rémálomba fordult, ugyanis közel két hónapos tárgyalások, egyeztetések folytak, – emellett már az “új” stáb is kialakult és játékosok is jöttek – de a bajnokság kezdete előtt egy héttel egycsapásra mindenki eltűnt.. Egy hete maradt tehát azon gondolkozni az eddigi vezetőknek, hogy neki tudunk e vágni a bajnokságnak, megfelelő létszámú játékosállomány, szakmai stáb és jelentős tőkehiánnyal. Rövid egyeztetéseket követően, részben megoldódott a játékoskeret, amelyet a DVSC Futball Szervező Zrt.-től és Balmazújvárosi Football Club-tól kettős engedéllyel kapott játékosok tették ki. A stáb egy része maradt, valamint az utánpótlás egyesület szakmai igazgatója és U19-es edzője segítette a munkát. A bajnokságot nagy ovációval kezdtük, ugyanis az első megmérettetésen döntetlent értünk el a Balaton partján, méghozzá 4 napos “felkészüléssel” a hátunk mögött.. A csoda azonban nem tartott sokáig, ugyanis a tőkehiány miatti licenszproblémák élesedni kezdtek és hiába voltak fellebbezések, valamint felülvizsgálati kérelem is a Magyar Labdarúgó Szövetség felé, végül 2019. augusztus 30-án hivatalosan is kizárták klubunkat a Merkantil Bank Liga NB II férfi felnőtt nagypályás labdarúgó bajnokságból.

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.